tirsdag 11. november 2014

En fri og sterkere fagbevegelse


Rødts invitasjon til LO om et tettere samarbeid har skapt debatt og det er bra. Dette handler om framtida for en fri fagbevegelse i Norge og hvordan vi kan skape en sterkere bevegelse for et bedre samfunn. Derfor er det gledelig at Aps Jonas Bals i sitt svar (5. november) anerkjenner den viktige jobben mange av Rødts medlemmer gjør og har gjort i fagbevegelsen. Våre folk er alt annet enn «sand i maskineriet».

Debatten om en demokratisk utvidelse av LOs politiske samarbeid er viktig fordi dagens modell ikke makter å ivareta arbeiderbevegelsens byggverk i Norge. Alle vet at i flommen av tilfeller med alvorlig sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, står bemanningsselskaper sentralt i mange saker. Det ikke like mange husker er at Norge fram til 2000-tallet forbød utleie av arbeidsfolk og at Ap gikk i spissen for å slippe denne bransjen løs på norsk arbeidsliv.

Bals svarer ikke når det gjelder Aps bidrag til dereguleringa som har lagt arbeidslivet åpent for kjeltringer. Det er synd. Arbeiderbevegelsen må kunne diskutere et så alvorlig spørsmål og lære av feil som er gjort, selv om det pirker borti noens prestisje. Jeg tror et tettere samarbeid med flere partier vil tilføre litt lys og luft og øke takhøyden for diskusjoner på toppen av LO-systemet, til medlemmenes beste.

Det Bals derimot vil diskutere er formuleringer i Rødts partiprogram. Jeg har ikke noe behov for å forsvare hvert ord og hvert komma. Ikke fordi jeg er uenig, men fordi en del er skrevet på en måte som kan misforstås – noe Bals er et eksempel på. Vi tror ikke det finnes en konspirasjon mellom LO-ledelsen landets kapitaleiere, slik Bals framstiller det. Derimot har vi flere ganger sett at LO-ledelsen, ofte etter press fra Ap, har gått inn for en politikk som gavner arbeidsgiverne. I mitt forrige innlegg viste jeg til utleie av arbeidsfolk. EØS-avtalen og pensjonsreformen er andre eksempler på det samme.

Vi er mot et fagligpolitisk samarbeid der et parti prøver å diktere fagbevegelsen. Vi er for et respektfullt samarbeid. Det er vårt viktigste prinsipp i denne saken.

Bals mener at en diskusjon om EØS-avtalen er en digresjon. Men hva er den største avsporinga? Å diskutere EØS-avtalen eller invitere til historieseminar om uenigheter innad i arbeiderbevegelsen på 1900-tallet? Norsk Transportarbeiderforbund vil ha Norge ut av EØS fordi vi ikke klarer å beholde norske lønns- og arbeidsvilkår i konkurranse med utenlandske vogntog og turbusser. Etter EØS-avtalen kan de konkurrere på helt andre vilkår.

Demninga er også i ferd med å briste i bransjer som hotell og restaurant, renhold, og deler av fiske- og kyllingindustrien. Vi må meisle ut en politikk som bevarer norske lønns- og arbeidsvilkår og velferd, uten å stenge grensene. Gjør vi ikke det, åpner vi for innvandringsfiendtlige krefter.

Da må vi blant annet reversere frislippet av bemanningsselskapene. Men det er jo ikke forenlig med EØS-avtalen. Vi må gjøre slutt på at det offentlige driver fram sosial dumping gjennom priskonkurranse på arbeidskraft der de velger det billigste anbudet. Et tiltak er at like pensjonsvilkår skal gjelde ved offentlige anbud. Men det er også i strid med EØS-avtalen. Vi må stille krav om lønns- og arbeidsvilkår etter tariffavtale ved offentlige anbud, ikke bare minstelønn, slik EØS-avtalen sier. Og skal transportbransjen overleve må regelen om kabotasje, at utenlandske vogntog kan utføre oppdrag innenfor Norge, endres. Det lar seg heller ikke gjøre innenfor EØS-avtalen.

Jeg håper Bals og Ap vil diskutere disse spørsmålene. Kan vi bevare den norske modellen innenfor EØS? Hvordan mener Bals vi kan løse problemene med bemanningsselskaper innenfor EØS? Hva med konkurransen på pensjonsvilkår, som driver fram sosial dumping?

Så håper jeg Bals innser at arbeiderbevegelsen er mer enn bare Ap. Det har den alltid vært, men Ap har aldri slått seg til ro med det. De felles fiendene vi har, både i den mørkeblå regjeringa og i arbeidslivet, gjør det viktigere enn noen gang å utnytte styrken som ligger i å være mangfoldige. Det er en av grunnene til at vi har bedt LO om et tettere samarbeid.

På trykk i Klassekampen 10. november 2014


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar