tirsdag 25. juli 2017

La næringslivet betale sin skatt.



Politikere skaper knapt eit dagsverk sjøl, sier Hallgrim Berg, og legger føringen at privat næringsliv skaper verdier og at det offentlige forbruker, ja nærmest sløser. 

Fagbevegelsen jobbet etter krigen målrettet for å presse fram velferdsstaten, og offentlig velferd for alle er noe av det smarteste vi gjør. En mer nedlatende holdning enn det Berg viser til alle landets hjelpepleiere, lærere, fagarbeidere og andre kommunalt ansattes verdiskapning skal du leite lenge etter. De løper beina av seg hver dag, og de skaper store verdier. Men så har aldri høyresida vært så opptatt av verdien av offentlig tjenesteproduksjon, om de ikke kan privatiseres den som en vare.

Men én ting har Berg rett i. Velferden kommer ikke ut av et høl i veggen. Derfor vil Rødt forby private velferdsprofittører som suger skattekroner ut av velferdstjenester. Dine og mine skattekroner skal gå til barnehage og sjukeheim i sin helhet. Det er ikke aktuelt at noen skummer fløten av skattepengene og stuer det vekk som profitt i skatteparadiser.

Vi ser heller ikke på privat næringsliv som ei hellig ku, og det bør ikke en vanlig lønnsmottakere gjøre. Aksjeutbytte og profitt er tross alt ikke annet enn den verdien arbeiderne skapte som bedriften aldri gav dem lønn for. Klart privat næringsliv skal bidra til betale velferden.

Ellers er jeg helt uenig med Hallgrim Berg i at vi skal ha noen sympati med krokodilletårene til Bjørn Dæhlie og andre som rikfolk som gråter over å betale skatt. Mannen fikk sin karriere i skiløyper og anlegg som ble betalt av, gjett hva? Jo, offentlige skattekroner.

Deretter har han investert sin rikdom og høstet av aksjer og profitt. Han har nå en formue på 306 millioner (2014-tall), så han har råd til å betale skatten sin. Så var det dette igjen da, hvordan var det aksjer og profitt skapes igjen? For de som syr klærne til Dæhlies kolleksjoner ble ikke rike, men de jobba hardt.

En god start på å rette opp uretten mot alle skattebetalende lønnsmottakere i Norge vil være å få tak i de 130 milliardene skattekroner av aksjeutbytte og profitt som økokrim sier er gjemt unna i skatteparadiser hvert år. For å sette 130 milliarder i perspektiv, helseposten i statsbudsjettet er cirka 140 milliarder.

På trykk i Hallingdølen 25 juli 2017.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar