lørdag 6. august 2016

Paralelldebatt om velferdsprofitører

 

I fellesferien har vi hatt en rekke interessante debattinnlegg gående på Nye Meninger. 

 

Bård Hoksrud (FrP) har debattert mot Mette Nord (Fagforbundet). Samtidig har Anne Siri Koksrud Bekkelund (Civita) og meg sjøl (Rødt) debattert samme tema. Vi har argumentert for og i mot velferdsprofitører og privatisering av velferdstjenester.

Det er utrolig hvordan høyresida bruker "valgfrihet" som et trylleformular, og det går igjen hos både FrP og Civita. Like sikkert som at de snakker om "valgfrihet" bruker de ord som "kvalitet" på sine private løsninger. Men hvilken kvalitet vil de vektlegge, og hvordan skal de måle den? Når høyresida skal måle i helse og omsorg blir det jo bare en runde til med NPM og stoppeklokketyrrani. Det begge på høyresida har til felles er at det for dem fremstår som likegyldig hvordan arbeideren har det. Enten ved at de ærlig og greit sier at det er det samme for dem bare kvaliteten på sluttproduktet blire bra, eller gjennom å komme med korthus av teoretiske overbygg som skal få det til å se ut som at den private velferdsprofitøren er bra for de ansatte.

Trylleformularer, retoriske krumspring og teoretiske korthusmodeller brukes bevisst for å dekke over at målet er å selge velferdsNorge og la ansatte utbyttes for å la skattekroner bli privat profitt.

Det som er litt synd med denne paralelldebatten er akkurat det at den har gått parallelt. Dersom du ikke følger både temaet OG Nye Meninger nøye vil du glatt klare å gå glipp av den andre parallele debatten.

For å samle argumentene i debatten på ett sted laget jeg derfor denne posten der jeg linker videre til alle de fem innleggene.

God lesning.

Kommersiell velferd må kontrolleres. Mette Nord, leder Fagforbundet

Aksepter gode løsninger! Bård Hoksrud, FrP

Ta velferden tilbake! Anders Evenstuen, Rødt

Kvalitet og valgfrihet er viktigst. Anne Siri Koksrud Bekkelund, Civita

Nyliberal "valgfrihet" og velferdsprofitører. Rødt

1 kommentar:

  1. Flott at du har laget denne posten. Jeg var på ferie og klarte ikke å få med meg alt, så dette var kjærkomment.

    SvarSlett