onsdag 25. mai 2016

Ikke stopp aksjoner mot streikebryteri - stopp NHO!

Det gamle SAS hotellet ble forsøkt gjenåpnet med uorganiserte og svaret på streikebryteriet var et resolutt: «Vi blokkerer inngangen!» Dette ble gjort til gangs i flere dager helt til forbundslederen med henvisning til Hovedavtalen og fredsplikten sablet ned engasjementet. Etterpå har det bare vært sporadiske stunt som å stoppe ølbilen til puben Scotsman. Problemet med ensidig å respektere fredsplikten er at dette blir selvskading. NHO har forlengst sluttet å bry seg om fredsplikten. De leser avtaleverk som fanden leser bibelen, og driver en bevisst klassekamp og underminering av fagbevegelsen. Her er noen eksempler:
-6 des 2012: Strategidokumentet mellom Oslo Havn KF og NHO LT legger frem 4 løp for å knuse bryggesjauernes tariffavtale i Oslo. Selv ikke når dokumentet med navngitte personer blir lekket i Aftenposten stopper NHO sitt angrep på tariffavtalen.
-9 des 2013: NHO sender ut brev til bla NorLines i Tromsø der de argumenterer for at bryggesjauernes sympatistreik åpner for at bedriften kan bruke andre ansatte. Dette har fagbevegelsen kalt streikebreyteri fra første dag, og dommen i Arbeidsretten slo fast at dette er streikebryteri. NHO har ikke trukket sine påstander og støtter fortsatt NorLines i deres streikebryteri.
-Hovedoppgjøret 2014 og 2016: Industri Energi sin vaskeristreik ender i tvungen lønnsnemd fordi NHO nekter å videresende dispensasjoner fra streiken. Dermed vil en hver streik i denne bransjen ende i tvungen lønnsnemd når alle store vaskerier også har bla. sjukehus som kunder. Dispensasjoner har vært en innarbeidet løsning fra begge parter for å sikre liv og helse samtidig som streikeretten ivaretas. Dette gikk NHO bort fra i 2014, og vi ser det samme i dagens hotellstreik der NHO nekter å videresende dispensasjonssøknader fra sykehushotellene. Dette er et grovt angrep på en allerede begrenset streikerett.
-Hovedoppgjøret 2016. NHO Reiseliv sender ut info til sine bedrifter. Her fremmer de påstanden at .feks økonomidirektøren kan utføre jobben til de streikende. Dette er en direkte undergraving av streiken da det er arbeidsoppgavene til den streikende som er tatt ut i streik. Når fagbevegelsen aksjonerer møtes de, som sjauera før dem, med midlertidige forføyninger. Fellesforbundet i Oslo er nå dømt uten å vite at det er tatt ut sak eller å ha fått muligheten til å representere seg i retten. Streikelederen er også dømt til å betale 21 000 kroner i saksomkostninger i en klassedom.
NHO følger linja: «det handler ikke om å ha rett, det handler om få rett.» De framprovoserer konflikter og kjører disse inn for retten. Samtidig krever de at fredsplikten fra arbeidsfolk opprettholdes. Mens rettskverna bruker en evighet fortsetter NHO virksomheten og endrer terrenget mens arbeidsfolk må stå med lua i hånda. Som vi også har sett i Tromsø har juss og arbeidsrett bare gyldighet når det går NHO sin vei. Vi må slutte å tro at NHO er en samarbeidspartner, for NHO vraket ensidig fredsplikten for lenge siden.
Så kjære forbundsledere: Neste gang medlemmene aksjonerer håper jeg dere ikke stopper dem, men stiller dere sammen med dem. Slik kan dere bli med å ta fra NHO fordelen de har når kun LO følger fredsplikten og spillereglene. Så lenge vi oppfører oss slik NHO ønsker vil vi bare ende ut med å bli en skygge av den makten LO kan være for arbeidsfolk.

På trykk i Klassekampen 20 mai 2016


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar