28 september kunne nettsiden til NRK i en liten notis på nyhetsfeeden melde at Norge er dømt i EFTA-domstolen. ESA mener den norske Plan- og bygningslovens krav om godkjenning for lokal ansvarsrett undergraver muligheten foretak fra andre EØS-land har til å selge sine tjenester i Norge. Norge somler for mye med å innfri sine forpliktelser heter det fra domstolen.
Dette åpner opp for to problemstillinger, ett av praktisk art og ett av prinsipiell art.
Det praktiske først: Telemarksmodellen er utarbeidet av fagbevegelsen og NHO sammen med politikere i Telemark. Først i Skien som Skiensmodellen, og deretter videreforedlet til Telemarksmodellen. Denne modellen inneholder en rekke solide krav for å hindre sosial dumping i de tilfeller der det offentlige setter ut anbud for å få gjennomført noe, f.eks å bygge en skole. Blant kravene er lønns- og arbeidsvilkår ut fra tariffavtale, krav om maks to underentreprenører, aktiv lærlingbedrift og krav om at ved innleie skal vikarbyrået ha lønn mellom oppdrag. Det er også krav om språkkunnskaper. Altså det beste verktøyet vi har til å bekjempe useriøse aktører i dag.
Det ser ikke ut til at den aktuelle paragrafen i dommen og Telemarksmodellen er så tett linket at modellen faller direkte som en følge av denne dommen, og det skal vi alle være glade for. Men bortfallet av lokal ansvarsrett reiser spørsmålet om dette gjør arbeidet med å holde kontroll på hvilke selskap som kommer inn i anbudsprosesser vanskeligere? Videre bør det bekymre alle at EFTA domstolen legger så entydig vekt på den frie flytens forrang. Telemarksmodellen begrenser jo nettopp den frie flyten av bedrifter.
Et punkt som vi her må være obs på er innleiebestemmelsen i Telemarksmodellen: «Innleide skal være fast ansatt med lønn mellom oppdrag i utleiebedriften.» Finnes det ett bemanningsbyrå som kan etterleve det kravet? Neppe! Da går vi videre til innleiebestemmelsen i Heisoverenskomsten til El & IT: «Partene er enige om at driften baseres/planlegges med fast ansatte. I situasjoner der dette ikke er mulig, kan innleie av heismontører og hjelpearbeidere i heisfaget bli nødvendig. Innleie skal foregå fra virksomheter som ikke har som formål å drive utleie.»
Fellesnevneren i begge disse to bestemmelsene er at de setter bemanningsbyråene effektivt ut av spill. Heisoverenskomstens innleiebestemmelse er allerede innklaget til ESA og høringssvarene ESA har fått er ikke lystig lesning for fagbevegelsen. Faller Heisoverenskomstens innleiekrav er det vanskelig å se at Telemarksmodellens innleiekrav kan stå.
Fra Rødt sin side er vi glad i Telemarksmodellen, og vi aksepterer ikke den markedsliberalistiske politikken EØS tvinger ned over Norge. Rødts folkevalgte kan Telemarksmodellen, og de ønsker å innføre denne modellen som er en god brems på den frie flyten til vi kommer oss ut av EØS.
Dette bringer oss over på det andre og prinsipielle problemet, og dette gjelder alle lover: Er det greit at de lover norske politikere vedtar ved flertall i Stortinget faktisk kan overprøves av Brussel, og at vi er flinkest i klassen til å innføre EUs direktiver? Det er i hvert fall grunn til å tro at dette er akseptert blant storparten av både politikere og media, rett og slett fordi det eneste som er skrevet om denne dommen er 3 linjer på NRK og 11 linjer i Nationen. Det kan synes som at hverken toneangivende politikere eller media vil ta tak i det faktum at Norge irettesettes som en ulydig unge av Brussel hvis vi tenker utenfor tvangs-29trøya. I så fall er Norge bare en vasallstat i ordets rette forstand.
Det vil aldri Rødt godta. Norge skal styres fra Stortinget, og arbeidslivets grensesteiner skal flyttes av fagbevegelsen gjennom tariffavtalene, og ikke av EØS.
Dette innlegget sto i FriFagbevelgelse i forkant av Fellesforbundets landsmøte i oktober 2015, og dannet også grunnlaget for mitt innlegg i EØSdebatten på landsmøtet. Innlegget har etter dette blitt trykket i LO-Aktuelt nr 17-2015.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar