onsdag 25. februar 2015

Hva lærte Ole oss?

Ekstremværet Ole slo inn over Norge fra Trøndelag og nordover. I sin herjing blåste Ole ut elnettet i store områder, med mørklegging som resultat. Denne gangen var strømmen tilbake ganske raskt. Men neste gang blir det verre, om regjeringa lykkes med å endre den såkalte Kompetanseforskriften.

Oles herjinger ble møtt av montører som var bemannet i deres respektive nettselskap etter kravene i den nevnte Kompetanseforskriften. Den setter klare krav til hvor mange fast ansatte montører netteier skal ha i forhold til størrelsen på nettet. Bakgrunnen er nettopp at netteier skal kunne levere sin samfunnsoppgave selv når ting går galt.

Dette kan nå stå for fall. Det såkalte Reiten-utvalget foreslår å fjerne bemanningskravene. Altså skal det ikke lenger være noe krav til antall ansatte i nettselskapene. Dette er kanskje god butikk på kort sikt for netteier, men kan fort bli både mørkt og kaldt for deg når Ole sine fettere og kusiner kommer i fremtiden. Vi kan heller ikke se bort fra at det kan gi økte totalkostnader for nettselskapene, da lokal kunnskap er alfa omega for å kunne utbedre feil i nett som spenner seg over enorme landarealer. Denne kostnaden vil netteier så klart bli nødt til å ta igjen i form av økte nettleiesatser. Det er du som får regninga.

Det er viktig at netteier er forpliktet til å kunne betjene sitt eget nett. Når uværet river i høyspentledningene er det stor forskjell på om nettselskapene har fast ansatte som kan sette i gang umiddelbart, eller om de må ut og lete etter tilgjengelig mannskap med lokalkunnskap.

Å fjerne Kompetanseforskriften er et forsøk på å innføre mer konkurranse. Er det så lurt, når det åpenbart vil gå utover forsyningssikkerheten? Konkurransen vil presse fram kortsiktig tenking i stedet for langsiktighet og ansvarlighet. Mye lokalkunnskap og kompetanse vil gå tapt og vedlikeholdet vil bli holdt på et minstenivå.

Reitenutvalget ønsker færre og større nettselskaper. Disse vil dermed tilrive seg makt fra de mange små, og som en følge av dette nedprioritere distriktene fremfor byene ved feilretting og vedlikehold – det er mer lønnsomt.

Strømforsyningen er altfor viktig til å utsette for eksperimenter i konkurransens navn. Derfor håper vi regjeringa skjønner hvilken feil de er i ferd med å gjøre, og rekker å snu i tide. Hvis ikke vil de ende i hardt vær neste gang uværet slår inn.

Det kan bli mørkt og kaldt når Ole sine fettere og kusiner kommer i fremtiden.
Anders Evenstuen, faglig leder i Rødt
Espen Myhr Grandalsmo, leder Rødt Stjørdal og nestleder EL & IT’s klubb v NTE Elektro
Publisert i Klassekampen 25.02.2015.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar