torsdag 15. november 2018

Lockout? Gi NHO bråket de fortjener.

En 3 ukers lang, og vellykka, streik får NHO i kne. Bedriftene synes det blei for dyrt, men framfor å gi seg: Lockout for å framprovosere tvungen lønnsnemd. La oss gi NHO det helvete de har bedt om når de kødder med streikeretten.


I 3 uker har sjukepleiera klart å holde en streik gående i helsesektoren uten at det truer liv og helse, noe som er godt gjort. Spesielt når de også har klart å ramme arbeidskjøpera så hardt at NHO gråter ut av seg noen småhistorier om bedrifter som ser bunnlinja bli rød. Om dette bare gjelder halvparten av de bedriftene NHO sier det gjelder så er det fantastisk. Streiken har virka, arbeidskjøpera har fått konsekvensene av ei arbeidskonflikt midt i fanget, og de liker ikke prisen. Da er det liksom normalt å gi seg og akseptere arbeideras krav. Istedet tvinger de fram tvungen lønnsnemd gjennom en lockout.

Dvs at de fullstendig underminerer og fjerner streikeretten. Det er en krigserklæring!

La oss vise NHO hva som skjer når du kødder med streikeretten. La oss vise dem at streikeretten ikke var et privilegie vi fikk en gang i tida. Streikeretten var noe vi tok fra arbeidskjøpera med makt, og mot deres vilje. De hadde ikke mer å stille opp med. Men i dag tar de omkamp, og da er det på tide å minne dem om hvor skapet skal stå:

* La første steg være å erklære at tvungen lønnsnemd ikke blir akseptert, og se om de tør sjekke om vi mener de. Gi et klart signal om at de kan drite i lockout siden vi driter i konsekvensene av tvungen lønnsnemd.

* La andre steg være at NHOs bedrifter blir varslet om at de kan glemme at det kommer varer inn lagerporten. De er ikke noen organisert sjåfør som kjører for NHOs medlemsbedrifter før de tar seg ei bolle eller to.

* Tredje steg er en beskjed til NHOs kontorer om at de dresskledde direktørtrolla får vaske kontora sine sjøl, for ingen vasker for arbeidskjøpere som kødder med streikeretten.

* Videre steg får vi ta når vi ser hva NHO finner på, men uansett krever det solid organisering og ideologisk ryggrad. Det burde vi vel ha?

* Selvfølgelig kommer det mottrekk fra NHO av ei slik linje, og det blir ikke pent. Kan også ta bortimot lang tid før seieren er klar også. Men da får heller Norge stå stille, for skal vi først virkelig fortelle hvor skapa skal stå så kan vi like godt gjøre det skikkelig. Så la oss bolte skapa ned i gulva en gang for alle.

Jeg hadde likt at arbeiderbevegelsen hadde gjort disse punkta som svar på et så stygt angrep på streikeretten og lavtlønte kvinner spesielt og fagbevegelsen generelt. Jeg hadde likt en arbeiderbevegelse som var en kamporganisasjon når vi trues. En fleksibel og hurtigreagerende organisasjon med så mange verktøy i verktøykasssa at arbeidskjøpera aldri veit hvor neste trøkken kommer fra når de er dumme nok til å utfordre arbeiderklassen. En arbeiderbevegelse som virkelig mener at "En for alle, og alle for en" er mer enn festfraser.


Desverre så kan streikende sjukepleiere forberede seg på tapet. De kan prøve å ha maga til å tåle "nå er vi sure på NHO, men kan ikke annet enn å se framover"-talene fra ymse fagforeningspamp, og innse at en vunnet kamp gikk i dass. Det er surt, men det er nok slik det blir om vi ikke stiller krav oppover i systemet.

Dagens fagbevegelse er nemlig knallgode på å selge forsikringer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar