tirsdag 24. mars 2015

Kampen er ikke over!

I dag vedtar Stortinget at arbeidslivet skal tilbake til det gammeldagse løsarbeidersamfunnet. Midlertidige stillinger, søndagsarbeid, gjennomsnittsberegning, fjerning av kollektiv søksmålsrett mm. Alt pakket inn i regelverk så vagt og tåkete at det skal være umulig å overholde.

Vi kunne vel ikke vente annet. FrP og Venstre er arbeidsfolks motstandere, og har aldri vært redd for å vise det. Høyre pakker sin retorikk inn i silke og tåke men partiet gjorde som vi sa de ville gjøre før valget. Slik sett er det mer sørgelig å se det “familievennlige” KrF selge familiers fritid og helligdagsfreden for å få en lillefinger på rattet. Spesielt etter at Hareide tok seg frekkheten å holde appell på streiken 28 januar.

Så nå må vi brette opp ermene, og gå på med skolering og hardt arbeid i fagbevegelse og lokalpolitikk. Denne regjeringens angrep på arbeidsfolk skal møte motstand ved hver mulighet. Neste steg er selvfølgelig å vise de mørkeblå hva midlertidighet er ved å få de ut av regjeringskontorene så fort som mulig. Deretter må skadene etter dem rettes opp. Det vil si full reversering av så å si alt de har vedtatt i dag. Unntaket er strengere straffer ved grove brudd på Arbeidsmiljøloven.

Men er det gitt at vi klarer full reversering når de mørkeblå er ute av kontorene? Rødt og SV er de to eneste partier som klart har sagt at de vil reversere endringene. Ap er derimot kun klare på at de vil reversere adgangen til midlertidige ansettelser, deretter blir det høyst uklart. De sier at de vil sette seg ned med fagbevegelsen den dagen de har makta for å se hva som kan endres. Dette er noe passivt. 1,5 millioner fagorganiserte fra tre hovedsammenslutninger sa klart fra hva de mente om forslagene den 28 januar. Det burde holde som marsjordre for samtlige partier som bryr seg om arbeidsfolks kår. Dermed blir det skuffende å se at Ap ikke klarer si klart at de vil endre åpningen for søndagsarbeid og gjeninnføre den kollektive søksmålsretten.

Det er ikke slik at en svekket Arbeidsmiljølov kan få stå seg bare fordi arbeidsfolk har blitt vant med dårligere kår over ett par års tid. Med den innstillingen ville vi aldri kommet noen vei.

Så kampen for Arbeidsmiljøloven fortsetter. Først skal vi reversere, deretter skal vi styrke den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar